Tuesday, March 6, 2007

Ето първите пздравления за блога, които получих от верния си съратник в каузата на гражданското общество К. Воденичаров!

Подкрепям това което започваш и пожелавам успех. Ще пратя адреса на хора, за които смятам, че е подходящо. Утре с Юри *********** сме на регулярната среща на Ифандиев в кафе на адрес *************** от ***** часа. Казвам регулярна защото той ги провежда с почитатели, където продава и книгите си. Ще видим докъде са нашите неща, но ми е ясна картината, просто тласъка беше даден и ние трябва да продължим нататък.

Поздрави!

А ето и какво му отговорих:

Здравей и мерси за подкрепата за сайта!

Дано не ти се стори крачка назад - но аз винаги съм считал, че каузата на гражданското общество е наравно просветителска и организационна. Ако искаш погледни сайта на Майкъл Мур - той еднакво добре просвещава американците и същевременно комбинира просветните си действия с организирани мероприятия, например направил е писмени материлаи по които групи младежи, студенти, ученици и т.н. могат сами да се обучават в писане, разпространяване, публикуване и обществена защита на статии и дори книги с антивоенна и контра - Буш насоченост - www.michaelmoore.com

Мисля, че на онази среща в София идеята ми за Харта на българските ценности не бе разбрана, и вероятно не съм я поднесъл разбираемо. Дано поне ти си съгласен, че докато самият ни народ не определи какво според него е национално важно, понятието "национален интерес" ще бъде употребявано от всяка партия с променлив и размит смисъл. А без ценности не можеш да градиш държавност, демокрация и законност - те са това от което трябва да се започне, началото, не вземането на властта. Това не може да се постигне с класическите методи на политиката - партия, избори, участие в управлението. Не можеш да създадеш това което една нация, един народ сам би посочил като важно, ценно за него. А още при правенето на партията ще цъфнат добре известните черти на българския политически живот - лидерско начало и авторитарно вземане на решенията, неглижиране на вътрешно-партийната демокрация, което на свой ред отглежда около лидера и ръководството обкръжение от партократи, пробиващи си път към партийния връх с мазнене и съгласие с решенията от горе, а всичко това пък е естествена среда за корупционни практики и клиентелизъм, за навъждане на номенклатура.

Смиисълът от една организация (или няколко) за целта на създаването на гражданско общество в България е в даването на примери на активност с реален видим ефект. Защото "номера" е, ако можем, да помогнем да се произведе активно поведение на колкото се може повече българи, а не да ги заместим като техни представители и при липсата на "каталог" на националните интереси да им натрапваме, че правим нещо си "на полза роду". Кое е полза роду трябва да каже нацията. Тогава ще има дефиниция на националните интереси. При тяхната даденост всички участници в политическия живот, най-вече партиите, ще трябва по необходимост да са националисти ако спазват конституцията, в която народната воля, избрала ценностите си, ще се е отляла. Създаването на отделни нациналистически партии ще се окаже безсмислено, защото всяка политика и партия ще трябва да се основават първо и задължително на дефинираните национални интереси.

Поздрави

На Юри и г-н Ифандиев също

No comments: